Καταδίκη ανακήρυξης του ψευδοκράτους

15 Νοεμβρίου 1983 - 15 Νοεμβρίου 2017. 

34 χρόνια από την ημέρα της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και τα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ακόμη καταδικάζουν το γεγονός αυτό, που πλήγωσε ανεπανόρθωτα το νησί μας. Η καταδίκη γίνεται μέσα από εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν μαθήματα για τη γνωριμία με τον κατεχόμενο τόπο μας και την ιστορία του, με βιωματικές δράσεις, με συζητήσεις με ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα.

Στο σχολείο μας οργανώθηκαν εκδηλώσεις την ημέρα αυτή μέσα από τις οποίες...

1. Γνώρισαν το Καράβι της Κερύνειας από μέλος του πληρώματος του ομοιόματός του, Κερύνεια - Επιστροφή, τον κ. Γιώργο Παφίτη.

2. Γνώρισαν τον στιχουργό και ποιητή, Πόλυ Κυριάκου, που οι μελοποιημένοι του στίχοι εκφράζουν τη βαθιά αγάπη για την Κύπρο και τον πόνο για την ημικατοχή της.

3. Τραγούδησαν και απήγγειλαν.

4. Έμαθαν για τη ζωή σε αντίσκηνο, μέσα από φωτογραφικό υλικό.

5. Έκαναν στην τάξη μαθήματα σχετικά με την Κύπρο και δημιούργησαν τις δικές τους εργασίες για την πατρίδα.

Στόχος όλων των δράσεων ήταν η γνώση για τον τόπο και την ιστορία μας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ώστε να ξυπνήσει το αγωνιστικό πνεύμα για τη διεκδίκησης των δικαίων του λαού μας και της πορείας προς ένα μέλλον ελεύθερο και ειρηνικό. 

 

Στις 21 Νοεμβρίου 2017 τα παιδιά της Δ' και Ε' τάξης φιλοξένησαν στο χώρο του σχολείου μας, την κ. Γεωργία Σεργίου, εκπαιδευτικό που έχει αφυπηρετήσει και είναι γιαγιά παιδιών του σχολείου μας. 

Η κ. Σεργίου μίλησε στα παιδιά για τις εμπειρίες της τον καιρό της τουρκικής εισβολής, η οποία βίωσε τις συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων, που φιλοξενήθηκαν προσωρινά στη Ξυλοτύμπου. Η ίδια, ως νεαρή εκπαιδευτικός το 1974, δίδαξε τα εκτοπισμένα παιδιά μέσα σε αντίσκηνα. 

Κάθε λέξη της κ. Σεργίου, κάθε βλέμμα προς τα παιδιά, κάθε μικρή χειρονομία, μετέφερε στα παιδιά ένα ολόκληρο κόσμο εμπειριών και συναισθημάτων. Το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποίησε συμπλήρωσε τις εικόνες μιας άλλης εποχής για τα παιδιά. 

Τα παιδιά της Δ' και Ε' τάξης πήραν σπουδαία μαθήματα ζωής από την κ. Σεργίου και ως ελάχιστη ανταπόδοση αυτής της σπουδαίας βιωματικής εμπειρίας μάθησης είχαν ένα τεράστιο συγκινητικό ευχαριστώ!