Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο

Το πρόγραμμα ''Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο 2.0'' είναι ένα πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, που προσβλέπει στην εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών στην εκπαίδευση άλλων ατόμων για τη δημιουργική αξιοποίηση και ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2017-2018 με δύο ομάδες, τα δύο τμήματα της Στ' τάξης. Επίσης συμμετέχει και κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 με τα τμήματα Στ'2 και Ε'2.

 

 

 

 

Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο εν δράσει (Ιούνιος 2019)

Οι Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο συνεχίζουν τη δράση τους εκπαιδεύοντας και τους συμμαθητές τους του τμήματος Στ'1 σε θέματα ασφαλούς και δημιουργικής χρήσης του διαδικτύου.

 

Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο εν δράσει (Φλεβάρης 2019)

Οι Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο αναλαμβάνουν δράση για να μεταφέρουν τις γνώσεις, τις ιδέες τους και τις συμβουλές τους σε άλλα παιδιά του σχολείου, όπως και στη γειτονιά του σχολείου. Γίνονται κατ' ουσίαν εκπαιδευτές, διδάσκοντας, ενημερώνοντας, προβληματίζοντας. Μοιράζουν τα τρίτπυχα που έχουν ετοιμάσει, δίνουν κουίζ, παρουσιάζουν.

 

Διάλεξη προς γονείς και μαθητές για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου (22 Φεβρουαρίου 2019)

Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 οι Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο προσκάλεσαν τους γονείς τους και την εκπαιδευτική ψυχολόγο και λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, κ. Παναγιώτα Χατζηττοφή. Οι Μικροί Εκπαιδευτές παρουσίασαν κάποιες από τις δράσεις τους προς τους συμμαθητές τους, όπως και προς τους γονείς τους.

Η κ. Παναγιώτα Χατζηττοφή μίλησε σε γονείς και παιδιά για το διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση του, δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα, πως πρόκειται για ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, ένα πολύτιμο και χρήσιμο εργαλείο. Παράλληλα, όμως,  η εκπαίδευση στη σωστή χρήση του μπορεί να προστατεύσει μικρούς και μεγάλους από τους κινδύνους, που οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιουργούν, λόγω της κακής χρήσης του.

 

Μάρτιος 2018

Στις 16 Μαρτίου 2018 τα παιδιά της Στ' τάξης ξεχύνονται σε κεντρικό σημείο των Λατσιών για να δώσουν τα δικά τους μηνύματα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου μέσα από το τραγούδι, του οποίου έχουν γράψει τους στίχους.

Σ' αυτό το αναπάντεχο δρώμενο (flashmob) σκόρπισαν χαρούμενες μελωδίες τραγουδώντας ''Σέρφαρε χαρούμενα, μπορείς! Δες την ασφαλή πλευρά της ζωής.'' Στην Περιφερειακή ΣΠΕ Λευκωσίας, όπως και στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λεωφόρο Γιάννου Κρανιδιώτη, υπάλληλοι και πελάτες χάρηκαν την παρουσία των παιδιών.

Τα παιδιά μοίρασαν στους παρευρισκόμενους σελιδοδείκτες που έχουν δημιουργήσει με μηνύματα και συμβουλές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Άφησαν μάλιστα και τη ''σφραγίδα'' τους με μια δική τους αφίσα για το ίδιο θέμα. Η Περιφερειακή ΣΠΕ Λευκωσίας κέρασε μάλιστα τα παιδιά για να τα ευχαριστήσει για τη χαρούμενη και χρήσιμη δράση τους. Για μας ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή που στη δράση μας παρευρέθηκε και η υποστηρίκτρια του σχολείου μας στα προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, κ. Μαριάννα Δημοσθένους.

 

 

Μικροί εκπαιδευτές εν δράσει. Παιδιά της Στ' τάξης παραδίδουν μαθήματα για τη δημιουργία ασφαλών κωδικών, αλλά και για τον έλεγχο των όρων χρήσης και των ορίων ηλικίας σε παιδιά της Ε' και της Δ' τάξης. Επίσης, παρουσιάζουν απλούς τρόπους για φιλτράρισμα των βίντεο που προβάλλονται στο youtube, ώστε να αποφεύγουν το ακατάλληλο περιεχόμενο.

Εντυπώσεις παιδιών από το πρόγραμμα μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ!

Ιανουάριος 2018

Μία από τις ομάδες των Μικρών Εκπαιδευτών για το Διαδίκτυο 2.0 διδάσκει σε παιδιά του σχολείου τι είναι το σύστημα PEGI για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τη διαδικασία σήμανσης των παιχνιδιών, όπως και τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται.

Το υλικό που αξιοποιήθηκε στη διδασκαλία βρίσκεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://sites.google.com/view/dim-latsia1-lef-stsafeinternet

Δεκέμβριος 2017

Τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους αφίσες με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Παρουσίαση με βασικούς κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο... ΕΔΩ!!!

23 Οκτωβρίου 2017 - 1η Συνάντηση με τον υποστηρικτή

Οι ομάδες των "Μικρών Εκπαιδευτών για το Διαδίκτυο 2.0" συνάντησαν για πρώτη φορά τον υποστηρικτή του σχολείου μας στο πρόγραμμα, συζητώντας μαζί του τις ανάγκες που προέκυψαν μέσα από το ερωτηματολόγιο που είχαν απαντήσει, τους τρόπους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, θέματα στα οποία θα ήθελαν να εκπαιδευτούν και δράσεις τις οποίες θα ήθελαν να υλοποιήσουν για την εκπαίδευση άλλων ατόμων.