Συμμετοχή στη συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Συμμετοχή σε συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις κλιματικές αλλαγές

Αντιπροσωπεία μαθητών της Στ΄ τάξης του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν, μαζί με αντιπροσωπείες από άλλα 7 δημοτικά σχολεία, σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών στην Κύπρο, στις επιπτώσεις και τις συνέπειες της στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής, στο ρόλο και στην ευθύνη των πολιτών και της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Βουλευτής κ. Αδάμος Αδάμου καλωσόρισε τα παιδιά και σύστησε τα μέλη της Επιτροπής. Παρόντες στη συζήτηση ήταν και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

Τα παιδιά πήραν τον λόγο και:
- Παρουσίασαν την πτυχή του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών που το σχολείο επέλεξε να εξετάσει,
- Ανέλυσαν μέτρα που υιοθετήθηκαν για απάμβλυνση του προβλήματος, όπως επίσης και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας για το θέμα,
- Παρουσίασαν τους οικολογικούς κώδικες του σχολείου,
- Κατέθεσαν επιστολή / υπόμνημα προς την Επιτροπή με εισηγήσεις  αναφορικά με την υλοποίηση της ενεργειακής ανακαίνισης των σχολικών κτιρίων, και όχι μόνο, με στόχο τη μηδενική απώλεια ενέργειας.

Οι βουλευτές τόνισαν πόσο σημαντικό ρόλο έχουν τα παιδιά, το μέλλον της Κύπρου, για να διορθώσουν τις ζημιές που έκαναν οι μεγαλύτεροι στο περιβάλλον. Επαίνεσαν τους μαθητές για τη δουλειά που κάνουν και ζήτησαν από αυτούς να μεταφέρουν μηνύματα περιβαλλοντικής συνείδησης στους γονείς τους και στους μεγαλύτερους. Τόνισαν την ανάγκη για ψήφιση και εφαρμογή νόμων που περιορίζουν την κλιματική αλλαγή.

Όλοι ελπίζουμε η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος να εμπεδωθεί και να γίνει τρόπος ζωής. Ας γίνει το σύνθημα «Σκέφτομαι Παγκόσμια – Δρω Τοπικά» τρόπος ζωής για τον καθένα μας.