ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ 2019

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Κορίτσια του τμήματος Στ'2, εμπνευσμένα από τις δράσεις φιλαναγνωσίας, πήραν την πρωτοβουλία κι έφτιαξαν μια μεγάλη ποσότητα από σελιδοδείκτες, τους οποίους διέθεσαν προς πώληση στο σχολείο στις 10 και 11 Απριλίου 2019. Τα παιδιά του σχολείου ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αγόρασαν τους σελιδοδείκτες.

Τα κορίτσια παρέδωσαν τις εισπράξεις τους (200 ευρώ) στο σχολείο, για να αξιοποιηθούν για αγορά βιβλίων, που θα ενισχύσουν τις βιβλιοθήκες των τάξεων. Στη συνέχεια πήγαν με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό τους στο βιβλιοπωλείο και αγόρασαν τα βιβλία, με τα οποία ενισχύθηκαν βιβλιοθήκες τάξεων.

Στις 19 Απριλίου 2019, σε συγκέντρωση όλων των παιδιών του σχολείου, τα τέσσερα κορίτσια που εμπνεύστηκαν, οργάνωσαν και υλοποίησαν τη φιλανθρωπική δράση για ενίσχυση των βιβλιοθηκών, επιβραβεύτηκαν από τη διευθύντρια του σχολείου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Στις 10 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο μας για τη Φιλαναγνωσία, με την ευκαιρία τη διεθνή ημέρα παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου). Η εκδήλωση ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς πολλών δράσεων για το θέμα αυτό.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομους χαιρετισμούς από τη Διευθύντρια του σχολείου, κ. Φωτεινή Κανέλλου, και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων, κ. Κωνσταντίνο Πετούση. Στη συνέχεια το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο φώναξε το σύνθημα του σχολείου και μια μαθήτρια ανάγνωσε το μήνυμα της φετινής διεθνούς ημέρας παιδικού βιβλίου. 

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των παιδιών με τις πιο αξιόλογες συμμετοχές στο διαγωνισμό για τη δημιουργία έργων με θέμα τη φιλαναγνωσία και την αξία του βιβλίου. Βραβεύτηκαν παιδιά από όλες τις τάξεις σε κατηγορίες όπως το παραμύθι/ιστορία/διήγημα, ποιήματα, σχέδια, αφίσες, κατασκευές. Κάποια από τα παιδιά παρουσίασαν και τις εργασίες τους.

Όλα τα παιδιά που μετείχαν στο διαγωνισμό πήραν αναμνηστικά διπλώματα, ενώ η σημαντικότερη τιμή και ευχαριστία από μέρους του σχολείου έγινε με την έκθεση όλων των έργων στον προθάλαμο του σχολείου. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, που μετείχαν στον διαγωνισμό!

 

ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, όπως και στις 5 Μαρτίου 2019, τα παιδιά της Δ', Ε' και Στ' τάξης μετέχουν σε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στο χώρο του σχολείου με θέματα όπως η φιλαναγνωσία και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Συγκεκριμένα, η δρ Νάντια Τομασίδου, εμψυχώτρια στα εργαστήρια αυτά, αναπτύσσει τεχνικές για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς (που είναι παρόντες).

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Τα παιδιά της Δ', Ε' και Στ' τάξης επισκέφτηκαν τη νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου 2019 αντίστοιχα. Η ξενάγηση τους έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουν τους χώρους, την οργάνωση της βιβλιοθήκης, να απολαύσουν το αναγνωστήριο και γενικά να χαρούν τον κόσμο των βιβλίων.

 

Η έκτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λατσιών Α’ επισκέφθηκε τη νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 20 Φεβρουαρίου 2019.
Εξωτερικά φαινόταν σαν ένα πλοίο με μπλε και πράσινα δίκτυα, όπως δήλωσαν οι μαθητές. Μέσα στο κυρίως κτήριο έβλεπες κάτι κόκκινους κύβους, όπου στο εσωτερικό κάνουν εργασίες οι φοιτητές ομαδικά.
Η βιβλιοθήκη ήταν εξοπλισμένη με πολλά ράφια με βιβλία. Συνολικά είχε 350 000 βιβλία. Κεντρικά ορθωνόταν ένας κώνος από γυψοσανίδα με ύψος 24 μέτρα στους 5 ορόφους της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη είναι οργανωμένη με το σύστημα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.
Στον χαμηλότερό της όροφο (στο υπόγειο) με τις εφημερίδες και τα περιοδικά υπάρχει μια καταπακτή όπου φυλάχθηκαν έγγραφα και ένα βίντεο τα οποία θα ανοιχτούν σε 100 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου (2089). Στον ψηλότερο όροφο (τον 3ο) βλέπεις τον θόλο. Από εκεί μπαίνει το περισσότερο φως του κτηρίου.
Το κτήριο είναι βιοκλιματικό. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την επίσκεψη. Πραγματικά ήταν ενδιαφέρουσα επίσκεψη!

Ά. Π., Στ’1

 

ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ Ε' ΤΑΞΗ

Τα παιδιά της Ε' τάξης με τις δασκάλες τους γεύονται μια κοινή εμπειρία μάθησης. Οι δασκάλες της Ε' τάξης οργάνωσαν ένα κοινό μάθημα, μια συνδιδασκαλία, για τα παιδιά της Ε' τάξης ως δράση Φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά εργάστηκαν με ποικίλους τρόπους, αξιοποιώντας εργαλεία για την κατανόηση και την παραγωγή λόγου, σε ένα κείμενο που εστιάζει στην αξία της δημιουργίας και οργάνωσης μιας βιβλιοθήκης. Η εμπειρία προκάλεσε τον ενθουσιασμό των παιδιών, τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να επαναληφθεί.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Στις 11 Φεβρουαρίου 2019 τα παιδιά του σχολείου μας συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα Τελετών, όπου τίμησαν την αγάπη για το βιβλίο, τη μάθηση και το σχολείο. Παιδιά του μαθητικού συμβουλίου κινητοποίησαν το σύνολο των παιδιών για να φωνάξουν την κραυγή του σχολείου, με την οποία προβάλλονται οι υπό έμφαση αξίες, παιδιά της Δ' τάξης παρουσίασαν το βίο των Τριών Ιεραρχών, παρουσίασαν δικές τους ιστορίες στα Αγγλικά και μας παρουσίασαν ένα ποίημα για το βιβλίο. Η συνάδελφος και συγγραφέας, Κλειώ Φλουρέντζου, ζωντάνεψε σκηνές από το δικό της βιβλίο με τη βοήθεια παιδιών από διάφορα τμήματα του σχολείου. 

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας του σχολείου, ο οποίος καλεί τα παιδιά να παράξουν λογοτεχνικά έργα ή έργα τέχνης με αφορμή το βιβλίο και τη μάθηση. Ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο σχολείο δίνει έναυσμα στα παιδιά να δημιουργήσουν, μετατρέπεται σε θεσμό.

 

ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤ' ΤΑΞΗ

Μία από τις δράσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας, ήταν η συνδιδασκαλία ενός σχετικού θέματος από τις δασκάλες της Στ' τάξης, στα αντίστοιχα τμήματα. Έτσι, την 1η Φεβρουαρίου 2019, τα παιδιά της Στ' τάξης, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του τμήματος Στ'2, και ασχολήθηκαν με θέματα φιλαναγνωσίας από κοινού. Μελέτησαν κείμενα με θέμα τη σχέση των ανθρώπων με τα βιβλία, συζήτησαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βιβλίων και δημιούργησαν σε σχέση με τα βιβλία. Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή τόσο για τα παιδιά, όσο και για τις δασκάλες τους, αφού πέραν του στόχου της ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας, εξυπηρετήθηκαν και άλλοι στόχοι της σχολικής μονάδας.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΙ ΤΗ Β' ΤΑΞΗ

Την 1η Φεβρουαρίου 2019 η Α' τάξη φιλοξένησε τη συγγραφέα Ζωή Χαρίτου και την εικονογράφο Κατερίνα Καντού, οι οποίες μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες με τα παιδιά, αφορμώμενες από το βιβλίο ''Αλφαβητομπερδέματα'', ενίσχυσαν τους στόχους του σχολείου μας για φιλαναγνωσία. Η υπέροχη αυτή δραστηριότητα επαναλήφθηκε στη Β' τάξη στις 07 Φεβρουαρίου 2019.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΗΝ Ε' ΚΑΙ ΤΗΝ Δ' ΤΑΞΗ

Στις 31 Ιανουαρίου 2019 διευθετήθηκε συνάντηση των παιδιών της Ε' τάξης με τη συγγραφέα και συνάδελφο, Κλειώ Φλουρέντζου. Η συγγραφέας παρουσιάζοντας το βιβλίο της, ''Θηρία, μονομάχοι και πράσινα άλογα'', οργάνωσε δημιουργικές δραστηριότητες που ενθουσίασαν τα παιδιά. Το πρόγραμμα, έχοντας στοιχεία μουσειακής αγωγής, έδινε στα παιδιά ευκαιρίες για ενεργό εμπλοκή και ταξίδι στο χώρο και στον χρόνο. Αντίστοιχες δημιουργικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν και στις 07 Φεβρουαρίου 2019 στην Δ' τάξη.