ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΤΣΙΩΝ Α΄
Δευ-Παρ – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 22483520
Τηλεομοιότυπο: 22572212
Μενού

Ιστορικό Σχολείου

Το σχολείο μας

Το Δημοτικό Σχολείο Λατσιών A’ ιδρύθηκε το 1930 *  μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων του τότε μικρού χωριού.
Η ιστορία του σχολείου μας πηγάζει από διηγήσεις των πρώτων κατοίκων των Λατσιών. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν γεωργοί και βοσκοί από το χωριό Λυθροδόντα. Διέμεναν στα Λατσιά γιατί δεν μπορούσαν να πηγαινοέρχονται στο χωριό τους. Ολοένα οι οικογένειες πλήθαιναν, αλλά δεν είχαν σχολείο για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Έτσι τα έστελναν στο γειτονικό χωριό το Γέρι.
Το 1930, μετά από πολλές προσπάθειες μάζεψαν οι λίγοι κάτοικοι του χωριού χρήματα και έχτισαν το πρώτο σχολείο που το αποτελούσαν μόνο δύο αίθουσες, η αίθουσα διδασκαλίας και ένα μικρό γραφείο για τον δάσκαλο. Πολλά οφείλει το πρώτο σχολείο στον γερο-Φίλιππο και τον Παλιομούχταρο οι οποίοι ήταν οι κύριοι χρηματοδότες του έργου.
Το σχολείο χτίστηκε στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Λατσιών Α’. Στοίχισε 83 λίρες και ήταν χτισμένο από πέτρες και πλιθάρια.
Μετά την παρέλευση 30 περίπου χρόνων όταν ο πληθυσμός των Λατσιών είχε αυξηθεί σημαντικά, το μονοτάξιο δημοτικό σχολείο καταργήθηκε και κτίστηκε ένα νέο σχολείο με περισσότερες τάξεις στην τοποθεσία που βρίσκεται και σήμερα. Αρχικά υπήρχε μόνο μια πτέρυγα στο ισόγειο.
Ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής το 1974 ήταν και η ραγδαία αύξηση των μαθητών, λόγω της εγκατάστασης των προσφύγων στην γύρω περιοχή. Έτσι κτίστηκαν νέες αίθουσες και ενδυναμώθηκε το διδακτικό προσωπικό.
Σήμερα μετά από την δημιουργία άλλων τριών δημοτικών σχολείων, στο σχολείο μας φοιτούν πάνω από 200 μαθητές και με άρτια καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό.

Πηγή: Ιστοσελίδα Δήμου Λατσιών (http://www.latsia.org.cy/default.asp?id=352)

         * Κέντης, "Ιστορία και τοπωνύμια", ό.π., σ.149. Υπάρχει η απόψη ότι το δημοτικό ιδρύθηκε το 1922. Βλ. στο Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας "Το χωριουδάκι που έγινε Δήμος". Ωστόσο, με βάση το Μητρώο Στατιστικών Στοιχείων Φοίτησης Δασκάλων και Μαθητών του ΚΑΚ, η πρώτη καταγραφή είναι το 1930 με πρώτο δάσκαλο τον Παπαντώνιο Αντωνιάδη, βλ. επίσης, Νέα Λαϊκή, 14 Ιουνίου 1930.